Pogled iz kupea

Ovo izgleda previše hipsterski, ali jebiga

Ovo je ispalo previše hipsterski, ali jebiga sad

Nekad kad ti se isprazni kupe pa legneš preko sjedišta vožnja vozom može da ti se učini kao plutanje u moru. Kloparanje točkova zna da djeluje poprilično umirujuće, kroz prozor promiču predjeli kao kadrovi na filmu, a tebe ljuljuškaju talasi nastali iz susreta šina i voza pa ti se čini kao da u nekoj kapsuli izdvojen u vremenu i prostoru gledaš film o svom životu.

Rekao bi čovjek gledajući te predjele da bi Bosna možda i bila najljepša zemlja na svijetu da ljudi nisu počeli na njoj da prave svoje naseobine. Pa ti se tako učini nekad da neopisiva ljepota prirode ostaje u sjenci rogobatnih građevina napravljenih odmah uz cestu. Postoje te saobraćajnice koje su kao neke žile kucavice ove zemlje optočene  auto-praonama, halama, roštiljnicama, benzinskim pumpama, povećim kućama pretvorenim u hotele za kamiondžije ili eksterne baze za kurvarluk, kućama sa lavovima na kapiji, skladištima, prodavnicama građevinskog materijala, auto-otpadima i stovarištima. Život na takvim saobraćajnicama se pojavljuje u formi stihijske sile koja ne mari za ljepotu, plan i red već izgleda kao pijavica koja isisava krv iz te žile.

A u pozadini stoje sumatraistički blage planine, zelene livade i rijeke koje, ako imaš tu sreću da naiđes na dio gdje nema smeća, izgledaju čiste kao prvog dana stvaranja.

Znam da nije tako samo kod nas, daleko od toga, i ovo nije traktat jednog snoba kojem sve domaće smrdi. Sjećam se kad sam se jednog jutra probudio dok smo ulazili u predgrađe Venecije i vidio sve te masne auto-mehaničarske radnje pa sam se onako bunovan još više zbunio, kao da sam očekivao boga ti pitaj šta, možda da Mlečani samo gondole voze. Ali prosto nekada ne možeš me osjetiti opor ukus u ustima od sve te zbrke uz cestu koja je samo odraz zbrke u glavi svih nas koji živimo na ovim čudnim i zbrkanim  prostorima gdje ako se već ne živi u haosu onda se ne živi nikako.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s